Prirodna baština

Smireni prostor Sisačko-moslavače županije u kojem je lako trajati podsjeća na rasuti vitraj iz kojeg izbija tajanstveni sjaj u kojem je pohranjena povijest generacija.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije nude vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici. Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

Najočuvanije prirodno poplavno područje u Europi

Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta Lonjsko polje je i najveće mrijestilište riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu.

Specifično je i po tome što je ovo jedno od rijetkih područja u Europi u kojem se zadržalo tradicijsko pašarenje što znači da lokalno stanovništvo nakon povlačenja poplava koristi poplavne travnjake u tradicionalnom sustavu pašarenja.

Edukacijsko-prezentacijski centar

Edukativno-prezentacijski centar Natura SMŽ osnovan je u sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ“, koji je financiran sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a osmišljen je s ciljem promicanja prirodnih vrijednosti bogatstava Sisačko-moslavačke županije kao i učenja o očuvanju istih.

Potpuno iznenađenje

Moslavina je mikroregija u središnjoj Hrvatskoj, na čijem prostoru živi oko 100.000 stanovnika.

Brojne su atrakcije smještene u ovoj regiji, od prirodnih ljepota Parka Prirode Lonjsko polje i Regionalnog Parka Moslavačka gora, arheoloških nalazišta, sakralne baštine do brojnih manifestacija i kulturnih događanja.

Skip to content