Moslavina

Ova raznolika regija, koja s jedne strane obuhvaća industriju, obrtništvo i gospodarstvo, s druge nudi prekrasne prirodne ljepote koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Moslavina je mikroregija u središnjoj Hrvatskoj, na čijem prostoru živi oko 100.000 stanovnika. Brojne su atrakcije smještene u ovoj regiji, od prirodnih ljepota Parka Prirode Lonjsko polje i Regionalnog Parka Moslavačka gora, arheoloških nalazišta, sakralne baštine do brojnih manifestacija i kulturnih događanja. Najveće prometno, gospodarsko i trgovačko središte je grad Kutina u kojem se smjestio i Muzej Moslavine koji svojim autentičnim uređenjem dočarava atmosferu i način života ovog kraja, te pokazuje najvažnija povijesna razdoblja i otkrića na ovim prostorima.

Važnija središta Moslavine su i gradovi Čazma, Garešnica, Popovača i Ivanić-Grad.

Moslavina je i poznati vinogradski kraj. Nije slučajno da su Rimljani, stolujući u nedalekom Sisku, južne strane Moslavačke gore nazivali „brdima dobrih vina“. Ovo područje je domovina izvornih sorti vina (škrlet, moslavac, dišeća ranina) od kojih se posebno ističe Škrlet, kao prva sorta koja je dobila rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo o priznavanju tri klona Škrleta, čime je Škrlet postao prva brendirana hrvatska sorta.

Kvaliteta zemlje, ugodna klima, te vrijedan rad moslavačkih vinara šire okuse i mirise vina duž Moslavačkih vinskih cesti smještenih između gradova Kutine i Popovače. Osim u uživanju u vinima, ponosni vlasnici brojnih kleti na Moslavačkoj vinskoj cesti nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu, kletima ili obiteljskim gospodarstvima.

Ljepota i važnost ovog područja prepoznata je još iz davnina, čemu svjedoče brojni ostaci utvrda, starih gradova, pavlinskih samostana koji u kombinaciji s atraktivnim i raznolikim okolišem regije te mnoštvom cesta s manjim intenzitetom motornog prometa i sa više od 300 km tematskih biciklističkih staza i ruta (vinska, naftna, srednjovjekovna) omogućuju zaljubljenicima u biciklizam uživanje u moslavačkim stazama iznenađenja.

Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Moslavini, destinaciji koju posjetitelji iz zemlje i svijeta tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

Skip to content