Destinacije

Smireni prostor Sisačko-moslavače županije u kojem je lako trajati podsjeća na rasuti vitraj iz kojeg izbija tajanstveni sjaj u kojem je pohranjena povijest generacija.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije nude vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici. Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

Sisak – grad koji leži na tri rijeke, Kupi, Savi i Odri i s njima živi u legendi vilinske ljubavi već više od 2000 godina. Arheološki ostaci svjedoče o ilirskim plemenima koje su pokorili Kelti, a oni su pak podlegli Rimljanima 35. godine prije Krista koji su sagradili novi rimski grad, Sisciu.

Zauzima 1803 km2 brežuljkastog krajolika, prosječne visine od 300 m. Najviši vrh je na Zrinskoj gori (615 m). Ispresijecana je dolinama mnogobrojnih manjih vodenih tokova, a znatan dio površine je pod šumama. Glavno gradsko i gospodarsko središte Banovine je grad Petrinja s 55 sela i naselja.

Novska je otvorena za nove doživljaje tokom cijele godine. Sredina udaljena svega sto kilometara od metropole nije izgubila svoju povezanost sa prirodom što ju čini idealnom vikend destinacijom za sve posjetitelje. Kroz turističke sadržaje nudi zagonetne, autohtone, drugačije i nezaboravne doživljaje.

Moslavina je mikroregija u središnjoj Hrvatskoj, na čijem prostoru živi oko 100.000 stanovnika. Brojne su atrakcije smještene u ovoj regiji, od prirodnih ljepota Parka Prirode Lonjsko polje i Regionalnog Parka Moslavačka gora, arheoloških nalazišta, sakralne baštine do brojnih manifestacija.

Jedno je od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi te je jedinstvena riznica biološke i krajobrazne raznolikosti ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta Lonjsko polje je i najveće mrijestilište riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu.

Topusko je mjesto koje se nalazi 70 km južno od Zagreba, oko srednjeg toka rijeke Gline, omeđeno sa zapada obroncima Petrove gore i s istoka Zrinjske gore, na nadmorskoj visini od 136 metara, prepuno zelenila i prekrasnih parkova.

Prvi podaci uz samo mjesto Lipovljani datiraju iz 13. stoljeća. Vizuru Lipovljana oplemenjuju dva crkvena tornja, jedan rimokatoličke crkve Sv. Josipa, a drugi grkokatoličke crkve Sv. Ane te centralni mjesni park u Lipovljanima sa dominirajućim stoljetnim stablima divljeg kestena.

Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, osebujno drveno graditeljstvo, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda. Bogatstvo narodnih običaja od zaborava je sačuvano od zaborava.

Općina Jasenovac se nalazi u 2. skupini potpomognutog područja, pogranična je općina na raskrižju vodenog, cestovnog i željezničkog prometa, i gotovo cijelo područje općine nalazi se u Parku prirode Lonjsko polje sa bogatom kulturnom, prirodnom i povijesnom baštinom.

U južnom dijelu kontinentalne Hrvatske, na području Banovina- Pounje, gdje je priroda kreirala zapanjujuće lijep krajolik, a ljudi, koji stoljećima tamo žive u suživotu s njom, ga oplemenili svojim radom, danas se razvijaju atraktivne turističke priče.

Skip to content