Banovina - Pounje

Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Sunja, Majur, Hrvatska Dubica, Dvor

U južnom dijelu kontinentalne Hrvatske, na području Banovina- Pounje, gdje je priroda kreirala zapanjujuće lijep krajolik, a ljudi, koji stoljećima tamo žive u suživotu s njom, ga oplemenili svojim radom, danas se razvijaju atraktivne turističke priče. Kraj je to u kojem su život oblikovale rijeke Una i Sunja, izvori vode i šume koje pozivaju na vožnju biciklom, šetnje ili planinarenje tim brežuljkasto-brdovitim krajolikom.

Poznati stanovnici tamošnjih šuma su stabla kestena od čijih plodova domaćini pripremaju razna jela, a u čast tom ukusnom šumskom plodu već se duže od dva desetljeća u gradu Hrvatska Kostajnica (koji nosi naziv upravo – po kestenu) organizira manifestacija Kestenijada (6. – 8.10.2023.), poznata i van granica Hrvatske. Na trodnevnoj manifestaciji, zbog koje se uistinu isplati krenuti put toga grada na otočiću usred rijeke Une, očekuje vas pregršt poslastica: od gastronomskih do zabavnih.

Područje Banovina - Pounje polazište je novih turističkih priča koje čekaju na otkrivanje

Nastupi KUD-ova, koncerti, starinske igre i stari zanati, razne aktivnosti za sve generacije te obilje zabave razlozi su za dolazak. Iako najpoznatija, Kestenijada nipošto nije jedina manifestacija toga kraja. Međunarodna regata “Una regata – Lađom niz Unu”, Festival žganaca, Ribička noć, Fašnik, Unska likovna kolonija, Prvosvibanjska biciklijada tek su još neka od događanja kojima domaćini privlače brojne turiste u svoj kraj.

Koji god povod za dolazak na područje Banovina-Pounje odabrali, ne propustite obići i bar neke od kulturnih znamenitosti toga kraja poput srednjovjekovne utvrde Stari grad Zrinski. Uspnite se i na brdo Čukur te Hrvatsku Kostajnicu i dolinu Une pogledajte kroz veliki napukli fotografski objektiv. To spomen obilježje “Slomljeni pejzaž” postavljeno je u sjećanje na Gordana Lederera, snimatelja poginulog u Domovinskom ratu, koji je upravo s tog vidikovca snimio svoje posljednje kadrove.

Istražite

Koji god povod za dolazak na područje Banovina-Pounje odabrali, ne propustite obići i bar neke od kulturnih znamenitosti toga kraja

Skip to content