Park prirode Lonjsko polje

Jedno je od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi

Park prirode Lonjsko polje smješten je u središnjem dijelu Republike Hrvatske u području srednjeg toka rijeke Save, a od glavnog grada Zagreba udaljen je oko 75 kilometara.

Jedno je od najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi te je zahvaljujući periodičkom poplavljivanju jedinstvena riznica biološke i krajobrazne raznolikosti ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Osim bogatstva biljnog i životinjskog svijeta Lonjsko polje je i najveće mrijestilište riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu. Specifično je i po tome što je ovo jedno od rijetkih područja u Europi u kojem se zadržalo tradicijsko pašarenje što znači da lokalno stanovništvo nakon povlačenja poplava koristi poplavne travnjake u tradicionalnom sustavu pašarenja.

U Parku prirode Lonjsko polje nalaze se dva sela s prestižnim titulama: Čigoč – prvo Europsko selo roda koje je svoju titulu zaslužilo zbog specifičnog suživota čovjeka i roda te velike brojnosti populacije roda, te Krapje – Selo graditeljske baštine poznato po predivnim drvenim posavskim kućama građenima od hrasta lužnjaka, od kojih su neke starije i više od 200 godina. U blizini Krapja nalazi se ornitološki rezervat Krapje đol, prvi i najstariji rezervat za ptice u Hrvatskoj, važno gnjezdilište ptice žličarke i mnogih drugih močvarica te pravi raj za ljubitelje ptica.

Do ornitološkog rezervata vodi jedna od četiri pješačke staze u Parku – Staza graničara. Šetajući Stazom graničara posjetitelji mogu iz neposredne blizine vidjeti autohtone pasmine tipične za ovaj kraj: posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko-srijemsko podolsko govedo. Park prirode Lonjsko polje savršen je za rekreativce i sve koji traže predah od užurbane gradske svakodnevice.

U netaknutoj prirodi i mirnim selima Lonjskog polja posjetitelji mogu uživati vozeći se na biciklima ili oldtimer traktoru, ploveći čamcima na solarni pogon po rijeci Savi ili kanuima na mirnim riječnim rukavcima, a od ove godine u gradu Sisku ponovno će biti dostupna vožnja brodom Juran i Sofija po rijeci Kupi koja je sjajna uvertira za posjet Parku prirode Lonjsko polje.

Skip to content