Planinarenje

Planinarenje u Sisačko - moslavačkoj županiji odlična je vrsta rekreacije.

Planinarenje u Sisačko-moslavačkoj odlična je vrsta rekreacije, odličan način da napunite baterije, nadišete se svježeg zraka, protegnete noge, uživate u pogledu, družite se i opustite.u kojima možete uživati čak i ako niste u nekoj osobitoj kondiciji. Istina, nećemo osvajati visoke vrhove, ali ćemo uživati u šumi, pogledu, šetnji i druženju. Ako ste početnik u planinarenju, planinarske staze na Hrastovačkoj, Petrovoj i Moslavačkoj gori kao stvorene su za vas.

Hrastovačka gora omogućava ugodne izlete, a svaka staza pruža drugačiji doživljaj. Uz markirane planinarske staze, odličnu prigodu za planinarenje pružaju i nemarkirani putovi i ceste. Ovisno o polaznoj točki, planinarenje traje sat i pol do tri sata, a sve staze vode do najvišeg vrha Cepeliš na kojem se nalazi planinarski dom “Cepeliš” i vidikovac na visini od 415 m.
Petrova gora se nekada nazivala Gvozd što znači šuma. Nakon velikog boja između Mađarske vojske na jednoj strani i Hrvatske vojske pod vodstvom Kralja Petra Svačića na drugoj strani na toj gori poginuo je Hrvatski Kralj Petar Svačić te je po njemu ta Hrvatska gora dobila ime Petrova gora. Vrh je označen geodetskom piramidom.

Na njoj je istaknuto ime vrha te je učvršćen i metalni žig. Prema nastanku je stara geološka formacija što znači da je razmjerno bogata vodom i specifičnom ponajprije šumskom vegetacijom. To podrazumijeva i izvjesno planinarsko ograničenje jer nedostaju široki vidici, no s time dolazi i velika razvedenost reljefa sa brojnim znatnim grebenima i dubokim prodorima obogaćenim brojnim potocima.

Moslavačka gora je smještena usred nizine omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Nije prostorno velika i visoka, ali ima mnogo gorskih kosa i grebena. Pruža se pravcem sjeverozapad-jugoistok.

Najveći vrh je Humka (487 m). Ovaj vrh je zauzeo televizijski odašiljač, pa za planinare nije dostupan. Kao krajnja točka Hrvatske planinarske obilaznice odabran je vrh Vis (444 m).

Sa vrha se otvaraju vidici prema jugoistoku i jugu, pa se tako jako dobro vidi grad Kutina, selo Kutinica u podnožju kao i dobar dio Posavine.

Skip to content